Zboża w naszej kuchni

0
215
Zboża w naszej kuchni

Zboża zajmują ważne miejsce w naszej kuchni, stają się też podstawą naszego menu. Dlaczego zdrowa dieta nie może się bez nich obejść? Co warto wiedzieć na temat odżywczej wartości popularnych zbóż?

Jak zbudowane są ziarna zbóż?
Choć ziarna zbóż pojawiają się na naszych talerzach bardzo często, nasza wiedza na temat ich budowy jest dość skromna. Każde ziarno zboża jest zbudowane z zarodka, glutenu (białka), skrobi i łuski. W niewielkim zarodku znajduje się sporo białek i witamin, znaleźć można tu również bardzo ważne dla ludzkiego zdrowia tłuszcze. Interesującą częścią zbóż jest gluten (część białkowa), który może być pozyskiwany z ziaren i podawany w formie skoncentrowanego białka (tak jest m. in. w przypadku seitanu, odgrywającego coraz bardziej istotną rolę w diecie wegańskiej). W dostarczaniu nam energii specjalizuje się z kolei skrobia, w której znajdują się wolno wchłaniające się polisacharydy. Łuska ziaren zbóż jest z kolei zbudowana głównie z błonnika, który doskonale pobudza do pracy jelita i sprawia, że łatwiej jest nam utrzymać w dobrej formie układ pokarmowy.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w ziarnach zbóż?
Ziarna zbóż mogą nam dostarczyć wielu składników odżywczych, dzięki którym możemy cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz zdrowiem. Ponieważ aż 60-70% składników odżywczych stanowią tu węglowodany, zboża uchodzą za doskonałe źródło energii. Warto tu podkreślić, że znacznie lepiej przyswajane są te węglowodany, które pochodzą z pełnych ziaren zbóż. Wiąże się to z faktem, iż w pełnych ziarnach zbóż znajduje się więcej witaminy B, która w znacznym stopniu ułatwia przyswajanie węglowodanów. Kolejnymi składnikami odżywczymi, które znajdują się w ziarnach zbóż, są białka lub gluten. Są to bardzo ważne składniki, gdyż mają one do odegrania istotną rolę w procesie budowy tkanek. W zbożach obecne są też tłuszcze, choć procentowo ich wkład wygląda dość skromnie (od 2 do 7%). Najcenniejsze tłuszcze występują w zarodkach ziaren, a znajdujący się w nich olej stanowi doskonałe źródło witaminy E. Zboża mogą stanowić też dobre źródło soli mineralnych oraz pierwiastków śladowych. Wapń, magnez, krzem oraz żelazo – oto wybrane składniki, z jakimi możemy się tu spotkać. A co z witaminami? Są one obecne przede wszystkim w zarodkach ziaren zbóż. To tu można znaleźć spore ilości prowitaminy A oraz witamin z grupy B. Ziarna zbóż dostarczą nam również takich witamin, jak witaminy: C, D, E oraz K.

Zboża mają ogromną wartość odżywczą, są też rewelacyjnym źródłem energii. Dzięki nim możemy szybko zaspokoić głód, zapewnić sobie na dłużej uczucie sytości, a jednocześnie dostarczyć organizmowi tych składników odżywczych, bez których nie jest on w stanie prawidłowo funkcjonować.