Znaczenie tłuszczy w organizmie człowieka
Tłuszcze są jednym z podstawowych składników odżywczych, stanowią one skoncentrowane źródło energii dla tkanek i narządów. Dzięki nim organizm jest w stanie gromadzić i magazynować energię niezbędną nam do życia. Tłuszcze stanowią również budulec białej masy mózgu. Jako tłuszcz podskórny chronią organizm przed wychłodzeniem, a jako tłuszcz okołonarządowy stabilizują nerki i inne narządy wewnętrzne, które odpowiadają za powstawanie hormonów tkankowych. To właśnie one regulują procesy naszego organizmu, decydują o sprawności układu krążenia, wpływają znacząco na stan naszej skóry i kondycję naszych włosów. Do tego tłuszcze są nośnikiem witamin: A, D, E, K – czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, oraz ułatwiają ich przyswajanie z produktów spożywczych. Jest on nam niezbędny do życia.
Zapotrzebowanie na tłuszcze w codziennej diecie
Zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie zależy od kilku czynników, są nimi: wiek, płeć, rodzaj wykonywanej aktywności fizycznej, tryb życia i stan fizjologiczny organizmu. U osób dorosłych zapotrzebowanie wynosi od 20 do 35 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zaś u dzieci zapotrzebowania oscyluje w granicach od 30 do 45 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Źródła zdrowego tłuszczu w diecie
Spożywane przez nas tłuszcze jadalne mogą być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Tłuszcze roślinne to głównie te pochodzące z nasion lub owoców oleistych. W Polsce tłuszcze roślinne są najczęściej spożywane w postaci margaryny. Natomiast, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego do między innymi tłuszcze z tłustego mięsa, serów, wędlin, jaj, tłustych ryb, masła, słoniny i smalcu.
Kwasy Omega-3 i Omega-6
Jednym z najzdrowszych źródeł tłuszczu w diecie są oleje. Choć Polacy sięgają po nie zdecydowanie za rzadko. Zawierają one mało kwasów nasyconych, a dużo więcej nienasyconych w tym również NNKT. Jeśli zależy nam na zmniejszeniu cholesterolu niezbędne będą w naszej diecie nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli: kwas linolowy omega -6 występujący w dużych ilościach w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym. Kluczowe będzie dostarczanie również kwasu alfa- linolenowy omega- 3 znajdujący się w największych ilościach w oleju rzepakowym i sojowym oraz morskich, tłustych rybach takich jak łosoś. Niezwykle ważny jest też stosunek kwasów omega 6 do omega 3 i powinien on wynosić w naszej diecie 5:1.